A A A K K K
для людей із порушенням зору
Юрковецька громада
Чернівецька область, Чернівецький район

Як батькові реалізувати право на декретну відпустку?

Дата: 15.09.2020 12:32
Кількість переглядів: 6700

https://vrda.gov.ua/wp-content/uploads/2017/10/Centr-BVPD_0-1-650x400.jpg

Як батькові реалізувати право на декретну відпустку?

Багато хто цікавиться питанням чи можливий декрет для чоловіків. Це зручно в тому випадку, коли наприклад, у матері дитини високооплачувана робота і мама - "бізнес-вумен" не хоче сидіти три роки вдома і займатися одним лише вихованням дитини; або ж в сім'ї хочуть так званої рівноправності і подружжя "ділять такий вид відпустки навпіл між собою" або в інших життєвих ситуаціях.

В Україні піти в декретну відпустку можуть як мама, так і будь-який інший родич, який фактично доглядає за дитиною. І така можливість передбачена в статті 179 КЗпП. Крім того, в цій статті також зазначено, що правом використовувати відпустку по догляду за дитиною до 3 років (як у повному обсязі так і її частину) наділені не тільки батька дитини, але і будь-хто з родичів (дідусь, бабуся, тітка, дядько і так далі), які фактично займаються доглядом та вихованням дитини. Таким чином, незважаючи на те, що можливо, для багатьох людей це звучить незвично і неправильно (оскільки вони звикли жити згідно "старих принципів", де догляд за домом і виховання дітей вважалося обов'язком тільки жінки) доглядати за маленькою дитиною може будь-який член родини. Отже, отримання відпустки по догляду за дитиною до 3 років є правом матері, але не обов'язком.

Про правові нюанси оформлення декретної відпустки на чоловіка  читайте у чергових консультаціях фахівців Заставнівсткого бюро правової допомоги Чернівецького місцевого  центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги. 

Згідно ст. 179 Кодексу законів про працю України (КЗпП) і ст.18 Закону України «Про відпустки», піти в декретну відпустку по догляду за дитиною можуть: мама, тато, дідусь, бабуся, інші родичі (практично будь-який родич, який бере на себе обов’язки по догляду за малюком), опікун, один із прийомних батьків.

Важливо! Декретна відпустка може бути використана кимось повністю або частково. Наприклад, батьком або матір’ю  навпіл.

Є два види декретної відпустки:1) по вагітності та пологах;2) по догляду за дитиною.

Скористатися першою може тільки вагітна жінка/яка народжувала.

Згідно ст. 8 Закону України «Про державну допомогу сім’ям з дітьми», жінка отримує 70 днів відпустки до пологів і 56 – після.

Декретна відпустка другого типу може бути двох видів:

  1. оплачувана відпустка по догляду за дитиною до 3 років;
  2. без оплати до досягнення дитиною 6 років (тільки за медичними показниками).

 

ЯК ОФОРМИТИ ДЕКРЕТНУ ВІДПУСТКУ ТАТОВІ

Щоб оформити відпустку по догляду за дитиною, чоловік повинен надати за місцем своєї роботи наступні документи:

  • заяву з проханням про декретну відпустку;
  • копію свідоцтва про народження дитини;
  • довідку про те, що мама дитини не пішла в декретну відпустку за своїм місцем роботи і не претендує на допомогу, або вийшла на роботу до закінчення терміну відпустки і виплати по догляду за дитиною їй припинено

 

 РОЗМІР ВИПЛАТ

На сьогодні сума допомоги на дитину до досягнення нею трирічного віку в Україні складає 41 280 гривень. Після народження малюка виплачується найбільша частина (близько 10 000 гривень), а залишок розподіляється на три роки і нараховується щомісяця рівними платежами (860 гривень).

Відзначимо, дані кошти мають чітке цільове призначення – вони повинні витрачатися на малюка. Представники соціальних органів можуть у будь-який момент прийти та перевірити, чи дійсно батьки забезпечують дитину. У зворотному випадку виплати можуть бути припинені.

ЯКІ ДОКУМЕНТИ НЕОБХІДНІ

Для отримання «декретних» виплат один із батьків повинен звернутися до органів соцзахисту не пізніше 12 місяців від дня народження малюка та  подати такі документи:

  1. паспорт або інший документ, що засвідчує особу;
  2. копію свідоцтва про народження дитини (з пред’явленням оригіналу);
  3. заяву.

Таку заяву можна подати у звичній письмовій формі або заповнити в електронному вигляді на сайті. Втім, візит до соцорганів усе одно потрібен.

ЧИ БУДЕ БАТЬКО ОТРИМУВАТИ ДОПОМОГУ?

Після оформлення декретної відпустки на батька грошова допомога буде надаватися йому в повному обсязі.

Також за чоловіком закріплюється право на збереження робочого місця, нараховується пенсійний стаж.

Важливо! Робоче місце за батьком, бабусею або іншим родичем, які вийшли в декретну відпустку замість матері, зберігається.

Офіційно в Україні налічується близько 25 000 чоловіків, які перебувають у декретній відпустці, що становить близько 2% від загального числа. Утім, ця цифра в останні роки збільшується.

   ВИСНОВКИ

  1. Відпустку можна брати по черзі, наприклад, половину – мама, а половину – тато;
  2. Для оформлення відпустки татові потрібна заява, копія свідоцтва про народження дитини і довідка про те, що мати малюка повернулася на роботу;
  3. Відпустка по догляду за дитиною надається терміном на три роки, але може бути продовжена й до 6-ти (лише за медичними показниками);
  4. До трьох років виплачується державна допомога при народженні дитини, подальше продовження відпустки – без збереження виплат;
  5. За людиною в декретній відпустці закріплюється робоче місце, а також нараховується пенсійний стаж.
  6. У декретну відпустку по догляду за дитиною може піти мати, батько, будь-який інший родич, і роботодавець не має права відмовити;

 

Нагадуємо, що отримати безоплатну правову допомогу та захистити свої права Ви зможете звернувшись до фахівців системи безоплатної правової допомоги.

 Пам’ятайте, що карантин — це не перешкода для отримання правової допомоги від держави. Тому завжди будемо раді відповісти на Ваші запитання .

 

Як отримати правову допомогу дистанційно:

  • зателефонувати на безкоштовний номер системи надання безоплатної правової допомоги 0 800-213-103;
  • написати на електронну пошту найближчого місцевого центру (адреси можна дізнатися на сайті системи БПД https://www.legalaid.gov.ua/.
  • скористатися правничою вікіпедією WikiLegalAid https://wiki.legalaid.gov.ua;

 


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь